spamfilter

Puilt uw mailbox uit van de vele spam berichten en verzoeken voor intiem contact?

Installeer een spamfilter

Je kunt een spamfilter installeren die ervoor zorgt dat zoveel mogelijk ongewenste e-mail wordt tegengehouden. Deze filters worden automatisch bijgewerkt, zodat ze altijd de meest recente spammails die in omloop zijn kunnen weren. Spamfilters kan je installeren op je eigen computer, maar er zijn ook spamfilter diensten die voor al je emailadressen (of al je medewerkers werken). Vraag Dacon naar de mogelijkheden.

Bescherm de mailadressen op je site

Door e-mailadressen op een website te zetten, zet je de deur open voor zogenoemde spam-bots. Deze programma’s scannen het web op e-mailadressen en gebruiken deze voor het versturen van de spam. Je kunt dit voorkomen door het e-mailadres gecodeerd in de brontekst te verstoppen. Dit kan met behulp van codeerprogramma’s die overal te vinden zijn op internet. Dacon kan je helpen bij het verwijderen van de linkjes op je website (eventueel met hulp van je webbouwer).

Meld je niet af via links in de spammail

Onderaan de meeste spam staat een boodschap dat je je kunt uitschrijven voor de mailinglist. Doe dit nooit.. De spammer weet dan dat je e-mailadres bestaat en dat je je e-mail ook nog leest. Je adres wordt daarmee alleen maar waardevoller en je zult meer spam krijgen.

Block spamonderwerpen in de mail

Krijg je vaak spam met hetzelfde onderwerp? Door het aanmaken van berichtregels in Outlook of Outlook Express kun je deze automatisch bij binnenkomst laten verwijzen naar de prullenbak. Het heeft overigens geen zin om de afzender van de spam te verwerken in een mailregel, want de afzender kan telkens veranderen.

Meld je af voor ongewenste e-mail

Op Infofilter.nl vindt je een digitale versie van de ja/nee-sticker op de brievenbus. Je kunt zich hier niet alleen afmelden voor ongewenste reclame per e-mail, maar ook voor reclamepost, -telefoontjes en sms’jes. De officiële bedrijven in Nederland vallen je niet meer lastig.

Gebruik markeringen

Een belangrijke stap in het filteren van e-mail, is bepalen wat belangrijk is en wat niet. Gebruik de mogelijkheid tot markering, bijvoorbeeld in Outlook met vlaggetjes om belangrijke mail te markeren. Zo springen deze e-mails vanzelf in het oog, waardoor de onbelangrijke e-mail geen aandacht krijgt. Deze kun je later in één klap verwijderen.

Gebruik de BCC-optie

Als je hetzelfde mailtje aan meerdere mensen tegelijk stuurt (CC’en) weet iedere ontvanger de e-mailadressen van alle geadresseerden. Dit voorkom je door het gebruik van de BCC-functie in je mailprogramma. BCC staat voor Blind Carbon Copy en zorgt ervoor dat alleen de afzender weet naar wie de mailtjes allemaal verstuurd zijn. Het meest gebruikte e-mailprogramma, Outlook, geeft het BCC-veld niet standaard weer. Maak een nieuw mailtje aan door in Outlook de knop ‘Nieuw bericht’ aan te klikken. Klik bij dit nieuwe mailtje op het tabblad ‘Beeld’ en kies voor ‘Alle koppen’.

Neem spammers in de maling

Wellicht neem je deel aan discussiegroepen op internet of ben je aangesloten bij een mailinglist. Let dan goed op bij het invullen van je e-mailadres. Spammers hebben speciale software waarmee ze heel internet afspeuren op jacht naar e-mailadressen. Een doodsimpel trucje zorgt ervoor dat je deze software in de maling kunt nemen, namelijk door in hoofdletters NOSPAM aan je mailadres toe te voegen wanneer je het ergens invult. Op deze manier pikt de software van de spammers een verkeerd adres op, terwijl het voor iedereen duidelijk is dat dit adres niet klopt en hoe het moet worden aangepast.

Controleer je mail op vaste tijdstippen

Wanneer je de hele dag in je inbox zit te staren, trekken de ongewenste mailtjes onbedoeld je aandacht. Door bijvoorbeeld maximaal drie keer per dag in je mailbox te kijken, kun je in één klap alle onzinnige mail verwijderen die je die dag hebt binnengekregen (als de spamfilter dit nog niet voor je heeft gedaan).

Gebruik meerdere e-mailadressen

Hou je zakelijke e-mailadres ook strikt zakelijk. Gebruik een andere gratis e-mailprovider (zoals Hotmail of Gmail) voor e-mails van andere aard, maar ook voor bijvoorbeeld registratie op websites of voor een forum..