CEO-Fraude

Bij CEO-fraude ontvangt een medewerker op de financiële administratie van een bedrijf een e-mail van de baas. Bij grote organisaties gaat het om de hoogste baas, de CEO of CFO. Deze draagt hem op een fors bedrag over te maken naar een buitenlandse rekening.

Voorbeeld mail:

Hoi Marieke,

Ben je aan het werk? We moeten een betaling van €16,750.45 te maken aan een bedrijf inu het Engeland. Welke informatie heb je nodig om de betaling te doen vandaag?

Met vriendelijke groet,

Dieter de Directeur

De criminelen hebben voorafgaand aan hun acties de e-mailadressen van de CEO en van de functionaris op de financiële administratie achterhaald. Deze gegevens staan veelal op de website bij de medewerkers. Alle medewerkers staan daar met een foto; naam en functie. Een bot achterhaald deze dan vervolgens vrij eenvoudig!

Tegenwoordig zijn ook kleinere ondernemingen, stichtingen en verenigingen slachtoffer van deze vorm van oplichting.

CEO-fraude is te herkennen aan de volgende eigenschappen:
• Vaak wordt er sterk nadruk gelegd op de gezagsverhouding. De betaalopdracht wordt als een bevel gegeven.
• De zogenaamde CEO benadrukt dat vertrouwelijkheid van groot belang is. De opdracht mag niet gedeeld worden met collega’s.
• De medewerker wordt geprezen en belangrijk gemaakt. Hij/zij is uitgekozen om de opdracht uit te voeren vanwege zijn/haar uitzonderlijke kwaliteiten.
• Het slagen van een actie wordt op de schouders van een bepaalde medewerker gelegd. De druk wordt zo verhoogd.
• De valse mails die deze nep-CEO’s sturen, zijn meestal ook te herkennen aan het gebruik van een vals afzendadres. Heel vaak lijkt deze wel van het domein van het bedrijf te komen, maar is bijvoorbeeld een L vervangen door een hoofdletter i.
• Tijdsdruk. Geld moet snel overgemaakt worden.

Dit artikel komt vanaf de website van: https://www.fraudehelpdesk.nl/ondernemers-fraude/ceo-fraude/

 

Meer informatie hier over? Neem gerust contact met ons op via tel. 026-3612217 of info@dacon.nl

Comments are closed.